Pro Pescar
Acest forum se adreseaza tuturor pescarilor sportivi
Lista Forumurilor Pe Tematici
Pro Pescar | Reguli | Inregistrare | Login

POZE PRO PESCAR

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexandraa. la Simpatie.ro
Femeie
22 ani
Braila
cauta Barbat
26 - 80 ani
Pro Pescar / Atlas piscicol / OBLETELE  
Autor
Mesaj Pagini: 1
admin
Administrator

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2225
Denumirea stiintifica : Alburnus alburnus.

Denumiri populare : Albete, Oblete de Dunare, Boblete.
Obletele este un peste care se hraneste indeosebi in straturile superioare ale apei. Are o culoare argintie, data de solzii marunti, care se desprind usor. Gura are mandibula inferioara mai lunga decat cea superioara, fiind o adaptare la modul de hranire. Dimensiunile obisnuite sunt de 10-15 cm si 20-40 grame.
Peste de card, obletele este permanent in miscare. Musca nu atat de foame, cat din curiozitate precum si din spirit de concurenta fata de semenii sai. Se hraneste cu mici insecte, viermusi pe care ii culege de la suprafata ape
Traieste atat in ape statatoare, in lacurile si baltile din campie, cat si in cele curgatoare, in toate raurile de ses din tara noastra. Prefera, indeosebi vara, locurile in care se intalnesc curenti si care aduc astfel o cantitate mai mare de insecte. Il putem pescui de primavara devreme, din martie, cand inca nu s-au dezghetat bine apele, pana toamna tarziu, in noiembrie.Desi este un peste deosebit de gustos pescsrii de obicei nu retin aceeasta specie datorita faptului ca la o partida de pescuit potiprinde cateva sute de bucati ceea ce le i-a foarte mult timp cu curatatul,se gaseste pe aproape toate apele din judet,cele mai mari exemplare se prind pe lacul diosig aproximativ 19 cm lungime.Se prinde foarte bine in perioada de vara la vermus.


Dimensiune minima legala 12cm


pus acum 14 ani
   
Gigi
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 256
si iata-l pe frumusel:

obletele iata-l frumusel:

18.3KB


pus acum 10 ani
   
Gigi
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 256
Cati sunt!..

obletele cati sunt!..

24.7KB

Modificat de Gigi (acum 10 ani)


pus acum 10 ani
   
Gigi
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 256
Pacat ca unii pescari au inteles gresit modalitatea de eliberare a acestor pesti si in loc sa le dea drumul in apa, daca nu vor sa ii retina, ii arunca pe malul apei lasandu-i sa moara fara rost, desi carnea obletelui este foarte gustoasa, fiind dulce.
La gust e apropiata de carnea cleanului, diferenta consta in faptul ca dupa o partida la obleti trebuie sa te inarmezi cu rabdarea necesara curatarii unei cantitati de peste suficienta pentru asigurarea unei mese. Dar si daca aveti rabdarea necesara acestui lucru rasplata poate fi pe masura.
Ganditiva numai la modalitatea simpla de ai gati - fripti. Pierzi timp la curatat, dar castigi timp la mancat, nefiind nevoie sa alegi oasele 
Dar daca ne gendim la ce gustoasa e conserva de peste din obleti sau le ce chiftele de peste se pot face din obleteeee ...mmmm, ca numai imi lasa gura apa ... cred ca in weecked voi face o pescuiala la oblete ... si asa nu am mai fost de mult la pescuit si as vrea sa am parte de actiune indiferent de ce peste prind.
Sa nu uitam ca obletele este pritenul incepatorilor, cati dintre noi nu ne-am bucurat in primele noastre partide de pescuit, din copilarie, de trasaturile acestui peste?
Iar daca ne gandim la stiuca, obletii sunt o momeala atractiva pentru dansa, fiind, dupa spusele unor impatimiti ai pescuitului acestui peste, mult mai usor de inghitit decat carasul. Iar datorita acestui lucru stiuca il ia mai repede, marind in acest fel sansele unei capturi reusite. Doar ca ai nevoie de o cantitate mai mare de obleti la o partida de stiucarit deoarece mor sau obosesc mai repede decat caraseii, in carlig.
Asa ca dragii mei eu consider acest peste un adevarat prieten al pescarului, un prieten care "nu te lasa la greu", nici macar iarna cand si in zilele cele mai racoroase poate fi prins. Si ce sa mai vorbim despre momentele in care doamna mreana si domnul scobar sunt ata de mofturosi incat nu vor nici in ruptul capului sa se atinga de momeala din carlig, cat noroc avem cu obletele, care ne mai descreteste fruntile si intrerupe cu trasaturile sale plimbarea monotona a plutei ca "in vana".
Asa ca dragii mei haideti sa ne bucuram si de "micile rasplati" ale pescuitului si sa ii oferim respectul cuvenit obletelui. Un peste mic dar cu un suflet si un apetit "urias".

obletele pacat unii pescari inteles gresit eliberare acestor pesti loc dea drumul apa, daca vor

22KB


pus acum 10 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la