Pro Pescar
Acest forum se adreseaza tuturor pescarilor sportivi
Lista Forumurilor Pe Tematici
Pro Pescar | Reguli | Inregistrare | Login

POZE PRO PESCAR

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Morena27
Femeie
19 ani
Cluj
cauta Barbat
31 - 47 ani
Pro Pescar / Crap / NOVAC  
Autor
Mesaj Pagini: 1
admin
Administrator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2225
Denumirea stiintifica: Arystichtys nobilis. In engleza: bighead carp




Descriere generala
Este in peste de talie medie-mare, cu un ritm de crestere rapid . Principalele caracteristici sunt identice cu ale celorlalti pesti planctofagi (capul mare, ochii pozitionati sub nivelul gurii mici, dinti faringieni bine dezvoltati, carena ventral cuprinsa intre inotatoarea abdominala si cea anala). Corpul este acoperit cu solzi marunti, iar linia laterala usor curbata in jos. 
Coloratie
Partea dorsala este gri-verzuie, deschizandu-se pe flancuri pana spre argintiu. Abdomenul este alb-argintiu. Exemplarele moarte capata o nuanta rosiatica, sangerie. De aici si numele.
Hrana
Se hraneste in principal cu plancton (animal si vegetal), fiind un inmic declarat al algelor verzi din masa apei.


pus acum 15 ani
   
admin
Administrator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 2225
Novacul - Aristichthys nobilis
Dumitru GIUGIUCA

Nume populare. Se mai numeste si crap marmorat, crap chinezesc cu picatele, crap cu cap mare.
Decriere Capul novacului este mai mare, iar ochii sunt asezati mai jos decat la sanger. Gura este mare, superioara si lipsita de dinti. Dintii faringieni sunt asezati cate patru pe fiecare parte, pe un singur rand, suprafata acestora fiind neteda.
Membrana care acopera lamelele branhiale prezinta orificii mai mari decat la sanger, putand filtra organisme cu dimensiunea de 50-60 microni (Kaszoni 1977).
Novacul se aseamana cu sangerul īn ceea ce priveste forma corpului. Corpul este fusiform, turtit lateral, cu partea ventrala mai rotunjita decat a sangerului.
Carena īncepe de la īnotatoarele ventrale si tine pana la īnotatoarea anala.
Corpul este acoperit īn totalitate cu solzi marunti cicloizi. Linia laterala este completa, fiind alcatuita din 120 solzi. Culoarea novacului este mai īnchisa comparativ cu sangerul. Pe partile laterale se gasesc pete sau dungi transversale de culoare maronie, fondul fiind argintiu.
Ecologie Este mai pretentios decat sangerul fata de continutul apei īn oxigen. Datorita acestui fapt, iarna se pot īnregistra pierderi mari daca apa nu are 5-8 mg oxigen/l.
Tubul digestiv al acestei specii este lung (de 5-6 ori mai lung decat corpul) avand astfel o suprafata mare de absorbtie a elementelor nutritive la nivel intestinal si o foarte buna valorificare a hranei.
Se hraneste, de la stadiul de puiet format, aproape exclusiv cu zooplancton. Pe langa aceasta hrana mai consuma alge albastre (īn special speciile mai mari), larvele insectelor etc.
Dintre pestii fito si zooplanctonofagi aclimatizati īn apele Romaniei, aceasta specie are ritmul de crestere cel mai intens īn primii ani. In conditiile apelor tarii noastre, la 4-5 ani poate atinge greutatea de 12-15 kg. In apele Chinei se pescuiesc īn mod curent exemplare de 35-40 kg.
In tara de bastina novacul se reproduce la 3-4 ani, cand temperatura apei din fluviu se mentine permanent la 250 C.
In Romania acest peste atinge maturitatea sexuala la varsta de 5-6 ani. Traieste pana la 20 de ani, poate ajunge la 150 cm lungime si o greutate de 50 kg. In Romania se reproduce numai artificial, īn lunile iunie-iulie, cand femela poate ceda 5-6 kg icre. Icrele au un diametru de 1,3 mm si sunt pelagice.
Importanta ecologica
Avand un ritm de crestere foarte bun si carnea destul de gustoasa, se creste īn fermele ciprinicole alaturi de crap, sporind eficienta economica, deoarece aduce un spor anual de 650 kg/ha. Traieste īn balti si ape statatoare, Delta Dunarii, precum si īn apele curgatoare, inclusiv Dunarea.


pus acum 15 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la