Pro Pescar
Acest forum se adreseaza tuturor pescarilor sportivi
Lista Forumurilor Pe Tematici
Pro Pescar | Reguli | Inregistrare | Login

POZE PRO PESCAR

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
the_sexy_girl_alive pe Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Covasna
cauta Barbat
24 - 47 ani
Pro Pescar / Atlas piscicol / MORUNASUL  
Autor
Mesaj Pagini: 1
admin
Administrator

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2225
Morunasul

(Vimba vimba)   

,
Dintre toti reprezentantii familiei Cyprinidae din care face parte, aflati in apele noastre, morunasul este pestele cu corpul cel mai alungit. Capul este mic, cu botul prelungit deasupra gurii, care se apleaca lateral in jos, in forma de semiluna. Maxilarul superior este mult mai lung decat cel inferior. Ochii sunt de marime potrivita. Solzii sunt astfel dispusi, incat alcatuiesc un adevarat "tais" in continuarea inotatoarei dorsale. Pe portiunea dintre cap si dorsala, precum si pe cea dintre inotatoarele ventrale se poate distinge o dunga neacoperita de solzi.
Capul si spinarea au o culoare plumburiu-albastruie, partile laterale fiind alb-argintii, inotatoarele dorsala si caudala sunt gri, aripioarele de pe burta, dispuse in perechi, galbui sau rosiatice. Burta este alb-argintie.
Spatiul de viata al morunasului este alcatuit de apele curgatoare, dar si limanurile cu apa semisalina din preajma tarmului de mare. Ii plac chiar si regiunile mai putin saline ale apelor maritime, migrand insa intotdeauna in susul raurilor cu apa dulce pentru depunerea icrelor. Nu-i displac nici paraiele cu apa mai rece. In apele curgatoare, evita locurile cu curenti puternici.
Acest peste se hraneste in principal cu larvele insectelor, moluste mai mici, melci si scoici, raci mici, rame, precum si cu materii de origine vegetala, exact ca si rudele sale.
Morunasul atinge maturitatea sexuala la varsta de 3-4 ani, cand se deplaseaza in carduri, in lunile mai-iunie, pentru alegerea locului cel mai potrivit in vederea reproducerii. In acest scop, cele mai propice sunt locurile foarte putin adanci, linistite din albia raului, unde morunasul "se scalda", adica efectueaza un joc nuptial frenetic in primele ore ale diminetii. Zgomotul produs de cozile pestilor, care lovesc puternic apa, se aude la mare distanta. O femela depune intre 30000 si 200000 boabe de icre.
Este un peste apreciat de pescarii sportivi, desi agatarea si obosirea sa nu ofera satisfactii atat de mari ca la pescuitul celorlalte ciprinide. Morunasul trebuie cautat la coturile raurilor, in locurile unde acestea se latesc si apele mai repezi se intalnesc cu cele mai domoale, la gurile de varsare sau in zonele mai adanci ale lacurilor. Se intretine in carduri, deplasandu-se adesea in grupuri mari, in cautarea hranei. In aceste zone poate fi pescuit cu maxima eficienta, mai ales daca locul de pescuit a fost nadit in prealabil.
In zonele cu vegetatie acvatica abundenta pestele nu trebuie lasat sa se ascunda, pentru ca firul se incurca usor printre plante. Pe malurile cu copaci si tufe, vom renunta la obosirea pestelui, tragandu-l direct la mal cu miscari precaute, pentru a nu rupe firul.Se prinde foarte bine pe vierme,arpacas si mai alees la fund cu cosulet de nadire ,anul acesta fiind capturate pe cris si exemplare de 1,8kg.


Lungimea minima admisa la pescuit: 25 cm.


pus acum 14 ani
   
admin
Administrator

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2225
Pescuit cu Adi in luna august la santandrei




pus acum 14 ani
   
Aldea Adrian
Vizitator



Domnule admin daca nu va suparati as vrea sa detaliez un pic partida.
Se face ca era o dimineata secetoasa si racoroasa de August.Impreuna cu prietenul meu Soltinschi ne indreptam la inceputurile orei 5 spre meleagurile necunoscute ale Santadreiului.Debarcam pe malurile Crisului repede si amandoi aveam niste vagi idei de ce trebuia sa facem.Domnul mihai incepe prin a nadii cu niste bulgari mari de pamant cu vierme si incepe cu o boloneza de 6 metri.Eu incep cu un mic feeder......in cosulet folosesc o nada de van den eynde roach cu un pic de pamant si niste viermi.Primul care a deschis balul a fost domnul Mihai incepand cu un morunas trecand bine de kilogram.Eu la scurt timp urmandul cu niste morunasi de toata frumusetea.Crisul crestea scadea ceea ce influenta mult pescuitul la boloneza.Domnul Mihai gasind un bat de spinning pierdut prin porbagaj atasam un cosulet la el si incepe balul,morunasi peste morunasi scobari si mrene.Incet m-a ajuns si chiar a trecut peste mine la numarul de bucati prinse.Spre seara citez "mihai da-mi un vobler sa prind un avat","cauta prin trusa si vezi ce gasesti" cautand dau peste un salmo thrill "off adi cu voblerul acela chiar nu am prins nimic" lansez de 2 ori.......poc avatul....il aduc la mal "mihai vrei sa mai prind unul" "dute mah ca nu te cred" lansez de aproximativ 10 ori este urmat de fratele lui...domnul dan33 si el prezent care ne-a salvat de la moarte sigura ca am ramas fara tigari am reusit sa ramanem pana la ora 18....La plecare pozam pestii,imaginile de mai sus sunt pestii prinsi impreuna cu Mihai.......asa s-a incheiat una din cele mai frumoase partide de pescuit 2009....mult noroc si la mai mare


pus acum 14 ani
   
admin
Administrator

Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 2225
Domnule Aldea a fost una din cele mai frumoase zile de pescuit din luna August 2009, in luna aceea sau prins exemplare frumoase de morunas,clean,mreana si scobar, dupa ce inveti acest stil de pescuit incepe sa iti placa si incepi sa-ti pui capul la contributie ca sa faci monturi cat mai bune, toata lumea pescuia cu fir de 0,10 inaintas noi cu 0,14 cu toate ca era rezistent firul am avut si mult peste pierdut, incet incet au invatat si alti pescari acest stil de pescuit si la un moment dat pe o portiune de 30 m erau 6-7 pescari care pescuiau la FEDER.Si in aceeasta perioada se mai prind cate 3-4 bucati de peste tot la aceeasi montura dar nivelul Crisului nu mai este stabil scade 0,5 m in 10 minute si sta asa ore intregi dupa care creste cate 1 metru.
    Cu avatul ce sa zic cred ca ai mancat ceva cand ai fost mic sau poate chiar acum mare asta numai tu stii.


pus acum 14 ani
   
Aldea Adrian
Vizitator



Nu am mancat nici o data  

pus acum 14 ani
   
Tibi
Moderator

Din: Oradea
Inregistrat: acum 14 ani
Postari: 97
anul trecut !

morunasul anul trecut

40.3KB


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la